Hoewel de groei van de wereldbevolking sinds het eind van de jaren tachtig afneemt, komen er tegenwoordig per saldo toch nog altijd ongeveer 83 miljoen mensen (1,1%) per jaar bij, ongeveer de omvang van de bevolking van Duitsland. De huidige verwachting is dat rond 2023 de grens van 8 miljard wordt doorbroken, rond 2037 die van 9 miljard, rond 2055 die van 10 miljard en op de langere termijn, rond 2087, mogelijk zelfs die van 11 miljard.
Regionale verschillen
De verwachte bevolkingsgroei zal ongelijk verdeeld zijn over de wereld. In de komende 25 jaar zal ongeveer 60 procent van de totale bevolkingsgroei in Afrika plaatsvinden, en een derde in Azië. Europa is het enige continent waar de bevolkingsomvang rond 2050 waarschijnlijk lager zal zijn dan in 2017. Na 2050 komt de bevolkingsgroei naar verwachting vrijwel volledig voor rekening van Afrika.
De hoogste groei wordt verwacht in een kleine groep landen met ofwel relatief hoge geboortecijfers (vooral in Afrika) ofwel omvangrijke bevolkingen. In volgorde van hun bijdrage aan de wereldbevolkingsgroei tot 2050 zijn dat India, Nigeria, Congo, Pakistan, Ethiopië, Tanzania, Verenigde staten, Oeganda en Indonesië. China, met 1,4 miljard inwoners nu het grootste land qua inwonertal, wordt naar verwachting rond 2025 voorbij gestreefd door India. Waar de Indiase bevolking naar verwachting door blijft groeien, zal de Chinese bevolking na 2030 mogelijk gaan dalen.

Maak jouw eigen website met JouwWeb